BOGON MIETTEITÄ

MUSTA RANSKA NÄKYY

RANSKAN MUSTAT VIIKOT JA MUITA HAVAINTOJA URHEILUN SARALTA

Kaikki jalkapallokisoja seuranneet varmaan noteerasivat Ranskan maajoukkueen toilailut. Pääsekoilija lienee ollut valmentaja Domenech, mutta osattomiksi eivät jääneet pelaajatkaan. Lohdullista on, että surevien joukko maan ulkopuolella on mahdottoman pieni. Itse ainakin iloitsin vilpittömästi muutamien muiden maiden, esimerkiksi Uruguayn ja Slovakian esityksistä. Lisäksi paras joukkue voitti mestaruuden.

Panin merkille, että Ranskan maajoukkue muistutti omalla tavallaan divaria johtavaa Rovaniemen Palloseuraa. Suuri enemmistö pelaajista oli afrikkalaislähtöisiä. Sama näyttää olevan tilanne Ranskalla UEFA:n U19 kisajoukkueessa. Mikä lie, eikö futis enää kiinnosta kantaranskalaisia nuoria? Asia on minulle sinänsä saman tekevä – saa silti nähdä onko uuden päävalmentajan Laurent Blanc’in nimi enne.

Ai niin, siitä Uruguaysta ja Slovakiasta: Uruguayssa on asukkaita reilusti vähemmän kuin Suomessa – tulos MM-nelonen. Slovakia taas menestyi hyvin maailman huippujen seurassa sekä futiksessa että lätkässä. Asukkaita on saman verran kuin meillä, n 5,5 miljoonaa. Talous ei ole samalla tasolla kuin meillä, eikä infra muutenkaan. Piskuinen Sloveniakin oli lopputurnauksessa. Niinpä meilläkin pitäisi olla mahdollisuutemme, kunhan keskitytään valtalajeihin sekä lasten ja nuorten oikea-aikaiseen perustaitojen opettamiseen. Tämä pätee nyt myös jääkiekkoon, jonka tunnen juurta jaksain.

Pelataankohan noissa maissa muuten pesäpalloa?

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (1 kommentti)

Käyttäjän saramo kuva
Jussi Saramo

Euroopan materiaalinen vauraus on pitkälti perua Afrikasta, miksei siis urheilullinenkin. On hyvä huomata, että Ranskan ainoan mestaruuden hankkivat juurikin nämä afrikkalaistaustaiset ranskalaiset. Moni heistä on ties kuinka monennen polven ranskalaisia.

Valmensin itse juniorisalibandyä yli kymmenen vuotta. Muistan kuinka moni futisvalmentaja ohjasi suojattinsa salibandyyn jääkiekon sijaan. Perusteluna oli jääkiekon aiheuttama lihasten vääränlainen kasvu, joka taas vaikeuttaa juoksemista.

Slovakiassa ja Sloveniassa, kuten melkein kaikkialla maailmassa jääkiekko on piskuinen laji (katsotuin laji ainoastaan Suomessa ja Kanadassa?). Olisiko Suomessa jääkiekko kuitenkin pesistä isompi ongelma futikselle?

Toimituksen poiminnat