BOGON MIETTEITÄ

OLENKO MINÄ VIHREÄN KORTIN VANKI?

OSUUSKAUPPATOUHU ON HAUSKA HARRATUS MUTTA EI AIHEUTA RIIPPUVUUTTA

Keskustelu, jopa jeesustelu poliitikkojen jääviydestä vihreän kortin osuusliikkeessä on saanut vahvasti elämää suuremmat mittasuhteet. Voin tästäkin asiasta vähän lausua, kun olen ollut siinä HOKin edustajistossa vuodesta 1985 ja olen edelleen siitäkin huolimatta, että mukaan otettiin poliittisena ratkaisuna konkurssikypsä Elanto pääosin vasemmistolaisine edustajineen.

Osuuskaupan vaaleihin osallistutaan poliittisin tunnuksin siksi, että vaalit ovat erinomainen tilaisuus mittauttaa sekä oma että puolueen kannatus sopivasti ennen kunnallisvaaleja. Siinä haetaan asemia monessa ulottuvuudessa ilman, että tarvitsee juurikaan käyttää rahaa kampanjointiin. Edustajisto toimii siten (osuus)omistajien puolesta ikään kuin yhtiökokouksena. Sääntömääräisiä kokouksia on vuodessa kaksi, keväällä ja syksyllä. Palkkioita niistä kertyy verottajan ja puolueen jälkeen muutamia satasia netto vuodessa. Paljon puhutusta henkilökunta-ostoedusta taitaa minun kohdallani syntyä säästöä ehkä satasen verran samassa ajassa. Sellaisten summien takiako päättäjä sitoisi itsensä asiattomaan toimintaan kunnan puolella? Ei todellakaan. Ai niin: kokousten yhteydessä tarjotaan sitten vielä iltapalakin – paha juttu! Kuka voisi antaa minulle, Bogolle, ohjeita miten toimia Hokin asioissa kaupungin elimissä? Minä en sellaista tilannetta osaa hahmottaa edes teoriassa.

HOK-Elannon menestys ei ole ollut meistä poliitikoista mitenkään kiinni, tulosta ovat tehneet taitavasti johdettu henkilökunta sekä ostavat asiakkaat. Sen sijaan saattaa hyvinkin olla paikallaan, että asiakasomistajia edustaa monipuolisesti kokemusta ja luottamusta omaava päättäjäjoukko, kuin että edustajisto arvottaisiin lähimmän ratikan matkustajista. Loppupeleissä kuitenkin on niin, että firman johto tekee pääosin oikeita ratkaisuja ja yhteisö menestyy sen takia. Kitinää kuuluu lähinnä vähemmän menestyneestä suunnasta, niin kaupallisessa kuin poliittisessakin mielessä.

Olenkin tehnyt edustajistoaloitteen, että ostoedut säilytetään nykyisellään, sillä niiden poistaminen implikoisi vähintään epäsuorasti, että olisimme jotenkin menettäneet harkintakykymme ja riippumattomuutemme.

Taidan osallistua seuraaviinkin vaaleihin, sekä Hokissa että kuntapuolella. Kyllä kansa tietää valita jos hyväksi katsoo. Luottamus yhdistää!

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

Toimituksen poiminnat