BOGON MIETTEITÄ

SAVONLINNAN TUSCAFESTIVAALI

Oltiin parisen viikkoa sitten Savonlinnassa seuraamassa Toscan esitystä. Kesti kauan, oli kuuma ja epämukavat istuimet. Lisäksi luontoäiti keskeytti esityksen kertaalleen kovan ukonilman ja sateen toimin.

Olen satunnaisen säännöllinen oopperavieras, sekä kotimaassa että ulkomailla. Takana on nyt ainakin 20 oopperaa viidessä eri maassa. Taiteellisesta tasosta en yleensä osaa sanoa sitä taikka tätä, mutta esityksen kuuluu miellyttää minua kokonaisuutena. Siihen kuuluvat itse teos, sen esittäjät sekä tilaisuuden puitteet. Nyt ei miellyttänyt.

Oli tuskaista seurata pitkäveteistä teosta, jonka ohjausta on jostakin syystä kehuttu maasta taivaaseen mm Hesarin kulttuurisivuilla. Kyllä se oli ihan tavanomaista oopperaa, mutta epämukavissa olosuhteissa, joita aiheuttivat siis ahtaus, epämukavat tuolit, kuumuus ja sade. Hesarin kulttuuritoimitus kehuu toisaalta ihan mitä tahansa, mikä on kyllä nähty ennenkin.

Kunnon savonlinnalaiset ja muu asiaan liittyvä väki ansaitsevat joka tapauksessa suuret kiitokset ponnisteluistaan. Oopperaviikoilla on melkoinen merkitys paikalliselle talouselämälle eikä sen yhteisöllisiä sivumerkityksiä ei pidä aliarvioida. Sen sijaan kannattaa miettiä, onko nautinto katsojan kannalta aina vaaditun panostuksen arvoinen. Liput eivät olleet ihan halvat.

Näytöksen jälkeen linnasta poistuminen kesti järkyttävän kauan – mitä, jos jostakin syystä syntyisi paniikki? Veikkaan, että tallattujen uhrien määrä olisi pikemmin sadoissa kuin kymmenissä henkilöissä, yleisön joukossa oli myös paljon huonojalkaista väkeä. Olen sattumoisin asiantuntija myös näissä poistumistieasioissa.

No, keikan jälkeen nautitut paistetut muikut kyytipoikineen olivat sitten kyllä todella makoisat! Hyvää kesänjatkoa vaan sinne Savoon.      

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (1 kommentti)

Jussi Vaarala

Oisko sitten paras kulttuurinautinnon paikka tv-tuoli.

Mutta silloin ei näe eikä tule nähdyksi.

Se kun on monen kulttuurikuluttajan keskeismotiivi - jonka takia he saattavat vaikka kiivetä peffa edellä puuhun.

No - on se kullttuuri itsessäänkin aika hyvä motiivi - monille riittävä - puitteista juuri piittaamatta.

ps. Montakohan pesismatsia on mennyt pilalle kun on ollut liian kuuma tai satanut tai ollut sääskiä tai penkki oli huono tai oma joukkue hävinnyt tai makkarakojun makkara huonoa tai sinappi pahaa tai molemmat tai ei kumpikaan mutta on muuten vaan ottanut päähän - tai pesis niin saakelin tylsää ja tyhjänpäiväistä - vaikka varmaan niille kivaa jotka siellä juoksee ja siellä tykkää käydä katsomassa.

Mutta ei kai kukaan pesismatsiin mene tullakseen nähdyksi tai nähdäkseen.

Toimituksen poiminnat